Нараства броят на данните за връзка между кандидоза, един от видовете гъбични инфекции и обострянето и прогресирането на псориазис.

Възможно е наличието на кандидоза да прави по-вероятно прогресиращото увреждане на кожата при псориазис, но изследователите не са убедени в това.

Има данни, че наличието на гъбична инфекция неблагоприятно влияе на имунитета, патологиите на който са определящи в генезата на псориазиса.

Как да лекуваме псориазис, известен като кандидоза, какво е влиянието на храненето върху тези заболявания, различни варианти на лечение.

Какво е това псориазис и кандидоза?

Псориазис – това е автоимунно заболяване, което предизвиква образуване на червени, сърбящи и лющещи се петна по кожата.

Псориазисът възниква, вследствие прекомерна активация на имунитета, в резултат на което клетките атакуват напълно здрава кожа. Тази реакция ускорява образуването на нови кожни клетки.

Кандида – това е тип условно-патогенни дрождовидни гъбички, които предизвикват гъбична инфекция – кандидоза, на кожата на тялото. Когато се развива в устата, се нарича млечница. Кандидозата във влагалището се нарича дрождовиден колпит.

На кожата на всеки човек присъства малко количество Candida, която не причинява вреда. Само когато на фона на отслабване на имунитета те се размножават твърде активно, това води до кандидоза.

Има ли връзка между кандидоза и псориатични увреждания?

Учените предполагат, че съществува ясна връзка между прогресирането на псориазиса и кандидоза, но е необходимо провеждането на допълнителни изследвания.

Обобщението на данните от 2018 г. показва, че при хората с псориазис се открива повече Кандида в организма, отколкото при тези без псориатични увреждания.

Изследователите отбелязват, че имунният отговор на човека на кожните проблеми използва аналогични механизми, когато реагира на кандидоза.

Възможно е, когато организмът се бори с Кандида, това също да предизвиква автоимунен отговор, който по аналогичен начин предизвиква псориазис.

Но е вероятно и някои лекарства срещу псориазис да правят хората по-възприемчиви към гъбичните инфекции, сред които и кандидоза. Причината е, че потискат имунитета.

Изследване на американски учени установява сходни механизми.

Изследователи отбелязват, че кандида може да влоши протичането на псориазиса, а някои лекарства могат да направят човек по-склонен към развитието на псориазис. Някои лекарства срещу псориазис могат да направят човек по-склонен към развитие на кандидоза.

Но е необходимо провеждане на допълнителни изследвания, за да се определи каква е връзката между псориазис и кандидоза и да се определи ролята на имунитета в тяхната провокация.

Връзка на храненето с лечението на инфекцията

Пълноценното здравословно хранене може да помогне за лечението на псориазис и инфекция, предизвикана от гъбичките Кандида. Връзката между храненето и псориазиса и храненето не е съвсем ясна.

Няма никакви доказателства, които да насочват към конкретен хранителен режим, който би могъл надеждно да подобри протичането на коя да е от тези заболявания.

Въпреки това изследванията показват, че рационалното хранене и поддържането на нормални килограми подобряват протичането на инфекцията.

Ако човек смята, че конкретни храни или напитки влошават състоянието на кожата при псориазис, то може да си води хранителен дневник, като изключва определени процедури.

Увреждане на кожата при псориазис и кандидоза

Основните симптоми на псориазис включват зачервяване и сърбеж на кожата, образуване на плаки. Понякога засегнатата кожа е покрита със сребристи люспи.

Псориазис може да се развие почти на всяко място, а кандидозата само в 3 области – устата, половите органи и проникване в кръвта и развитие на гъбичен сепсис.