Белоснежните зъби без лекари, химия и прочие подобрения са недостижима мечта за повечето хора.

Дори притежателите на естествено блестящи зъбки рано или късно загубват този свой отличетелен белег.

Какви храни променят цвета на зъбите и можем ли да защитим своя естествен цвят на усмивката?

Естествен цвят на зъбите

Истинският белоснежен цвят се среща много рядко.

А повечето хора имат различен оттенък на усмивката, в зависимост от дентина.

Освен това на окраската на зъбите влияе и степента и дебелината на минерализация на емайла, която може да има различен оттенък – от светлосиньо до розово.

Възрастта също има влияние върху усмивката. В младостта е по-светла, а с годините потъмнява.

Вещества, променящи цвета на емайла

Зъболекарите посочват 3 основни групи вещества, които променят цвета на зъбния емайл:

• Хромогени

Това са съединения, в чийто състав влизат пигменти. Те се отлагат на зъбния емайл.

• Танини

Растителни вещества с дъбилен ефект,  улесняващи проникването на хромогени в зъбния емайл.

• Киселини

Тези съединения влизат в състава на храната и омекотяват емайла, спомагайки за попадането вътре в него на хромогени, подсилени с танини.

Цветът на зъбите и здравето

Възможно е цветът на зъбите да се промени в резултат на външно или вътрешно оцветяване.

Когато се говори за вътрешна промяна на цвета, се подразбира системно заболяване на целия организъм или болест на тъканите на зъбите.

Например:

• Наследствени причини

Появяват се кафяви и черни линии и петна по повърхността на зъбите, които са свързани с вродени нарушения при образуването на дентина и емайла.

• Метаболитни причини

Например, еритропоетична порфирия.

• Свързани с лечението на фактори

Флуоридите са причина за оцветяване на зъбите в бял, жълт, черен или сив оттенък.

Антибиотиците тетрациклин и доксициклин предизвикват промяна на цвета на зъбите – светлосин, черен, жълт, кафяв или сив.

• Травми

Кръвта, проникваща дълбоко в тъканите на зъба, му придава розов оттенък.

Но най-често вина за промяна на цвета на зъбите имат хранителните продукти, съдържащи разнообразни вещества.

Топ храни, оцветяващи зъбите

1. Кафе

Любимата напитка на половината свят е богата на хромогени и киселини, които в съвкупност оцветяват зъбния емайл в жълтите тонове.

2. Чай

По качество и скорост на оцветяване на зъбите настига кафето. Това се дължи на факта, че в състава му освен пигменти и киселини, се съдържат и танини.

Цялата тази съвкупност омекотява емайла и го оцветява с всяка следваща глътка. И не е важно дали чаят е горещ или студен.

Чаят оцветява, поради предварителната обработка.

Колкото повече производствени стадии преминава, толкова повече са в него съединенията опасни за зъбния емайл.

Цветът на чаените зъби е жълт, кафеникав.

Но науката намери решение. Канадски учени обявиха, че има начин да неутрализират оцветяващите му ефекти.

За тази цел е достатъчно в чая да се добави мляко.

Основният белтък на млякото казеин, се свързва с танините и така значително намалява опасността за зъбния емайл.

3. Зеленчуци

Колкото по-ярък на цвят е зеленчука, толкова по-голям е риска за зъбите.

Най-опасните са цвеклото и морковите, съдържащи високи концентрации хромогени.

4. Вино

Още една популярна напитка, съдържаща всички 3 компонента, влияещи на оттенъка на усмивката – хромогени на красивия виолетов оттенък, танини и киселини.

5. Плодове и плодови сокове

Това е същински коктейл от хромогени и танини в напълно естествен вид.