Белоснежните зъби без лекари, химия и прочие подобрения са недостижима мечта за повечето хора.
Дори притежателите на естествено блестящи зъбки рано или късно загубват този свой отличетелен белег.
Какви храни променят цвета на зъбите и можем ли да защитим своя естествен цвят на усмивката?
Естествен цвят на зъбите
Истинският белоснежен цвят се среща много рядко.
А повечето хора имат различен оттенък на усмивката, в зависимост от дентина.
Освен това на окраската на зъбите влияе и степента и дебелината на минерализация на емайла, която може да има различен оттенък – от светлосиньо до розово.
Възрастта също има влияние върху усмивката. В младостта е по-светла, а с годините потъмнява.
Вещества, променящи цвета на емайла
Зъболекарите посочват 3 основни групи вещества, които променят цвета на зъбния емайл:
• Хромогени
Това са съединения, в чийто състав влизат пигменти. Те се отлагат на зъбния емайл.
• Танини
Растителни вещества с дъбилен ефект, улесняващи проникването на хромогени в зъбния емайл.
• Киселини
Тези съединения влизат в състава на храната и омекотяват емайла, спомагайки за попадането вътре в него на хромогени, подсилени с танини.
Цветът на зъбите и здравето
Възможно е цветът на зъбите да се промени в резултат на външно или вътрешно оцветяване.
Когато се говори за вътрешна промяна на цвета, се подразбира системно заболяване на целия организъм или болест на тъканите на зъбите.
Например:
• Наследствени причини
Появяват се кафяви и черни линии и петна по повърхността на зъбите, които са свързани с вродени нарушения при образуването на дентина и емайла.
• Метаболитни причини
Например, еритропоетична порфирия.
• Свързани с лечението на фактори
Флуоридите са причина за оцветяване на зъбите в бял, жълт, черен или сив оттенък.
Антибиотиците тетрациклин и доксициклин предизвикват промяна на цвета на зъбите – светлосин, черен, жълт, кафяв или сив.
• Травми
Кръвта, проникваща дълбоко в тъканите на зъба, му придава розов оттенък.
Но най-често вина за промяна на цвета на зъбите имат хранителните продукти, съдържащи разнообразни вещества.
Топ храни, оцветяващи зъбите
1. Кафе
Любимата напитка на половината свят е богата на хромогени и киселини, които в съвкупност оцветяват зъбния емайл в жълтите тонове.
2. Чай
По качество и скорост на оцветяване на зъбите настига кафето. Това се дължи на факта, че в състава му освен пигменти и киселини, се съдържат и танини.
Цялата тази съвкупност омекотява емайла и го оцветява с всяка следваща глътка. И не е важно дали чаят е горещ или студен.
Чаят оцветява, поради предварителната обработка.
Колкото повече производствени стадии преминава, толкова повече са в него съединенията опасни за зъбния емайл.
Цветът на чаените зъби е жълт, кафеникав.
Но науката намери решение. Канадски учени обявиха, че има начин да неутрализират оцветяващите му ефекти.
За тази цел е достатъчно в чая да се добави мляко.
Основният белтък на млякото казеин, се свързва с танините и така значително намалява опасността за зъбния емайл.
3. Зеленчуци
Колкото по-ярък на цвят е зеленчука, толкова по-голям е риска за зъбите.
Най-опасните са цвеклото и морковите, съдържащи високи концентрации хромогени.
4. Вино
Още една популярна напитка, съдържаща всички 3 компонента, влияещи на оттенъка на усмивката – хромогени на красивия виолетов оттенък, танини и киселини.
5. Плодове и плодови сокове
Това е същински коктейл от хромогени и танини в напълно естествен вид.