Процентът на пълните хора в Страната на изгряващото слънце е само 3.5%, изглежда има на какво да се научим от тях ние европейците.

1. Повече ориз

Едва ли някога ще срещнете дебела японка. Традиционната кухня не предполага мазни и богати на въглехидрати храни.

Обикновено на трапезата на японците има риба, зеленчуци, ориз, соя, чай, особено зелен и плодове.

Оризът е основното. Сервира се на малки порции при всяко хранене.

Последните тенденции в здравословното хранене повлияха и на Страната на изгряващото слънце, и сега японците предпочитат не бял, а кафяв ориз.

Азиатците се хранят основно с растителни продукти с ниско съдържание на мазнини и затова тяхната кухня може да служи като диета за намаляване на теглото.

Основното предимство е, че свалянето на килограми протича в безопасен режим.

2. Закуската е задължителна

В Япония няма такова понятие – междинно хранене, има 3 хранения – закуска, обяд и вечеря.

Сложните въглехидрати като ориза се смилат доста дълго, което позволява поддържане на стабилни нива на кръвна захар и съответно липса на вълчи апетит.

3. Хара Хачи Бу

Както вече сме говорили, на японския остров Окинава има най-много дълголетници на Земята. 15% от населението е над 100 години.

Много от тези хора в продължение на дълги години са се придържали към практика „хара хачи бу“, което означава да се нахраниш на 80%.

Теорията се основава на задържане между напълването на стомаха и сигнала за ситост, който стига до мозъка. Според експерти, затова са необходими 20 минути.

Тоест когато се наяждаме, докато се почувстваме сити, изяждаме повече калории, отколкото трябва.

Експериментът с маймуни продължил 20 години, потвърждава, че японците постъпват правилно.

При макаците, с ограничаване на калории с 30%, се увеличила продължителността на живота, а мозъкът започнал да старее по-бавно.

4. По-малко мазно и пържено

Пърженото е за китайците, японците не обичат да запържват в масло. Ако в ресторант ви сервират нещо панирано, то винаги ще е с добавени зеленчуци.

Не говорим вече, че цялата храна се сервира на малки порции и в отделни чинии.

В ежедневието японците предпочитат да варят или да приготвят на пара. Ежедневно те изяждат от 80 до 100 грама риба, докато британците изяждат по 1 порция пържена риба седмично.

5. Повече движение

В Япония е скъпо да имаш личен автомобил, затова и много японци разчитат на обществен транспорт и на собствените си крака.

Една от най-големите тайни на японския начин на живот е разходката. Японките не стареят и не пълнеят. Хората се разхождат по 2-3 пъти дневно, и прекарват много малко време в колата.

Например, 2.5 часа разходка през седмицата могат да добавят 7 години към живота, съобщиха изследователи от Харвардския университет през 2012 г.

Анализирали 6 дългосрочни изследвания и стигнали до извода, че дори 75-минутна разходка в рамките на седмица удължава живота с почти 2 години.

Как да се възползваме от тези препоръки в България?

В японската диета има много полезни препоръки. Можем да последваме примера на японците и да добавим към ежедневното меню – водорасли.

Може би най-доброто, което можем да вземем от японските тайни на стройността – това е да увеличим двигателната активност и да използваме по-малко автомобила, да разчитаме повече на обществения транспорт.

През летните месеци можем да се възползваме да ходим и с колело на работа, така ще си спестим доста чакане в задръствания.