Независимо къде се намирате – на плажа, в парка или дори на работа, с настъпването на горещините искаме сладолед.
Постоянно, но и да е различен.
Тази страст по студените десерти се е появила още във времената на Александър Македонски, който обичал да се наслаждава на съчетанието мед с лед.
Марко Пол на връщане от своите пътешествия в Азия, носи в Италия много съкровища, а също и рецепта, по-късно, наречена сорбет.
Всички обичаме сладолед, но чувството за вина не ни позволява да се насладим напълно на този топящ се студен десерт.
Сладоледът е доста калорична храна, богат на мазнини и захари.
Но как тогава да удовлетворим желанието си за сладолед без чувство за вина?
Да, ако се придържаме към няколко прости правила.
1. Размерът има значение
Стандартният размер на порцията е само ½ чаша, което приблизително се равнява на размерите на топка за тенис.
Проверявайте хладилните камери на супермаркета за сладолед, разфасован само за един човек.
Малките порции са много по-добър вариант от килограмовите.
Повечето от нас изяждат 2 или 3 пъти повече от препоръчителната порция.
За да си помогнем с контрола на порциите, никога не трябва да ядем направо от кутията.
Препоръчително е да си сложим сладолед в малка чаша.
2. Избягвайте или ограничавайте сладоледа от водещи марки
В порция сладолед с вкус на белгийски шоколад, се съдържат 330 калории, 21 грама мазнини, 12 грама наситени и 25 грама захар.
Докато в порцията обикновен шоколадов сладолед се съдържат 140 грама калории, 7 грама мазнини, 4.5 грама наситени и 16 грама захар.
Ако избягвате калоричните продукти, опитайте сладолед с понижено съдържание на мазнини, макар и това често да означава загуба на кремавата текстура и аромат.
Но обърнете внимание, че в повечето сладоледи с намалено съдържание на мазнини, се съдържа много захар.
3. Обърнете внимание на замразените йогурти
Повечето от замразените йогурти с ниско съдържание на мазнини или немазните също са много калорични заради добавената захар, която заглушава тръпчивия вкус на киселото мляко.
Затова се придържайте към препоръчителната порция и избирайте натурален вкус, например, плодов.
По-екзотични ароматизатори като фъстъчено и кокосово масло, често съдържат повече мазнини и захар.
На всички опаковки трябва задължително да има информация за хранителната стойност на продуктите.
4. Внимателно избирайте сорбета
В сорбета не се съдържат никакви млечни продукти, затова естествено не съдържа и мазнини.
Но тъй като се прави от плодове, в него може да има много захар. преди покупка на сорбет внимателно четете етикета.
5. НЕ на вредните добавки
Добавките в сладоледа добавят много калории.
Към най-лошия вариант на добавки се отнасят:
• Карамел, натрошени бонбони;
• Натрошени бисквити;
• Желирани бонбони;
• Гранули, сушени плодове;
• Разбита сметана;
• Плодове и ядки в сироп и глазура;
Задължително избягвайте шоколадовата глазура или топинг.
В 2 супени лъжици шоколадов топинг се съдържат 210 калории, 15 грама мазнини, 7 грама са наситените и 16 грама мазнини.
6. За предпочитане са натуралните добавки
Заливките не трябва да тушират напълно вкуса на сладоледа.
Посипете сладоледа със смлени ядки или с кокосови стърготини.
Добавете пресни плодове, особено богати на хранителни вещества са ягодите.
Вместо топинги, добавете малко тъмен шоколад, подходящи са също различни семена, например, сусам или чиа.
Сладолед без захар - къде разковничето?
Захарта е заместена от захарни спиртни съединения или изкуствени подсладители, които го правят, дори по-вреден, дори и от топящия се десерт с много обикновена захар и мазнини.