Уретроскопия - помощ на лекаря в диагностиката
Полезно

Днес лекарите-уролози активно използват в диагностиката на различни заболявания на уринарния тракт при мъжете и жените съвременни ендоскопски методи.

Приборите, снабдени с подсветка и миниатюрни камери, позволяват при въвеждане в кухината на органите визуално да се оцени наличието на възпаление или конкремент, да се установи мястото на травмата.

Оценката на състоянието на уретрата се провежда при уретроскопия, която позволява да се постави не само диагноза, но и веднага да се проведат някои лечебни манипулации, например, при откриване на инфекция.

Процедурата се провежда след предварителна подготовка, с използване на местна упойка, има своите показания и противопоказания.

Технология в помощ на лекаря

С развитието на медицинските технологии диагностиката и лечението на много инфекциозно-възпалителни заболявания, травматични увреждания и туморни процеси се улеснява.

Днес лекар-уролог при подозрение за аномалии на структурата на уретрата, чужди тела може да използва този метод за визуална диагностика.

Приложим е за деца и възрастни, използва се за визуална оценка на структурата на уретрата и нейната проходимост.

Методът се използва от миналия век, но с усъвършенстване на медицинската техника лекарят може относително бързо и с минимално неудобство за пациента да проведе не само диагностична, но и отчасти терапевтична намеса.

С помощта на уретроскопия се откриват скритите от очите на лекаря изменения – травма или малко чуждо тяло – обикновено камъни, а също и новообразувания.

Съвременните уретроскопи позволяват да се намали дискомфорта от процедурата, тъй като са с голяма резолюция, дават обективна картина, което помага на лекаря да ускори диагностичния процес.

Показания за уретроскопия – тумори, инфекция, чужди тела

Този метод се прилага строго по показание, не се отнася към списъка с рутинни скринингови изследвания.

Назначава се уретроскопия след провеждане на всички изследвания и неинвазивни изследвания – ултразвук, рентгенография, при съмнения в диагнозата или при необходимост от откриване на морфологични изменения.

С уретроскопия може да се отстрани травма на уретрата и чужди тела, да се открият туморни процеси, включително с вземане на материал за биопсия.

С помощта на изследването може да се установи или опровергае туберкулоза, сифилис.

С уретроскопия се откриват и други видове инфекции – генитален херпес с локализация в пикочния канал, кандидоза, особено ако са били заподозрени при лабораторни изследвания.

Но ако това е остра инфекция с наличие на ярко изразено възпаление и секрети от уретрата, изследването е противопоказно до стихване на острите явления.

Какво още може да се открие при уретроскопия?

Освен изследвания на самия пикочен канал, при въвеждане в неговия лумен на уретроскопа лекарят проверява и състоянието на тъканите на пениса.

Това позволява да се открият малки инфилтративни образувания около уретралния канал като последствия от хронично възпаление.

Визуалната оценка на лумена позволява да се открият чужди тела и травмите, които нанасят на лигавиците и на прилежащите тъкани.

Ако има признаци на травма на гениталиите, особено при мъжете, с помощта на изследването се определят последствията от нея.

Открива се и запушване на жлезите в зоната на пикочния канал – аденит от закрит тип, дефекти на лигавицата под формата на ерозии и гранулации, зони на видоизменен епител.

Лекарят може да открие при процедурата на хронично възпаление на жлезите на пикочния канал, увреждане на семенните мехурчета, а също и стриктура на пикочния канал.

Обикновено се случва при травма на пениса.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 134

Malchugani.com banner

Редактор