Анхидроза – когато кожата е твърде суха

Мария
Написана от Мария септември 29, 2018 20:52

Анхидроза – когато кожата е твърде суха

Акценти:

  • Анхидроза - токсини
  • Хроничен процес - сухота
  • Интоксикация - лечение

Свързани:

Анхидроза – патологично състояние, при което потните жлези престават да отделят пот. Най-често тези изменения са симптом на друго заболяване, и за да помогнем на човек, трябва да открием причината.

И сухата кожа може да бъде в резултат на вродена патология. Каква бива анхидрозата и защо проблемът не трябва да се оставя без лечение?

Причини – кожни заболявания, диабет и други

Пълното прекратяване отделянето на пот може да бъде предизвикано от редица други причини. Например, този симптом е характерен за вродена недоразвитост на мастните жлези при синдром на Криста-Сименс-Турен.

В този случай, освен суха кожа, у пациента се наблюдават безжизнена и слаба коса или пълното ѝ отсъствие, аномалии в развитието на лицевите кости и други патологии.

Потните жлези престават нормално да функционират и се запушват. Запушването на порите може да възникне при травмиране, и по-точно при кожни изгаряния.

Още една честа причина за патологията е обезводняване на организма.

В този случай анхидрозата често възниква след период на прекомерно отделяне на пот и протича в остра, крайно опасна форма.

Патологичното състояние се развива под действието на следните фактори:

  • Заболявания на стомашно-чревния тракт с често повръщане и диария, например, холера и дизентерия;
  • Грип и други инфекциозни заболявания на дихателната система, които протичат с висока температура;
  • Отравяния;
  • Токсикоза на бременните;

Вторична анхидроза предизвикват следните заболявания:

На работата на потните жлези могат да повлияят някои медикаменти, на първо място, холиноблокери. Често патологичното състояние се проявява при хора с лъчева болест.

В зависимост от причината анхидрозата може да бъде локална или генерализирана. В първия случай страдат отделни участъци на тялото, а във втория цялото тяло.

Симптоми на анхидроза – суха кожа, висока температура

Симптомите на анхидроза зависят от формата и проявлението на заболяването. Например, при локален процес, пациентите се оплакват не от суха кожа, а напротив – от твърде обилно потоотделяне.

Това е свързано с факта, че организмът се опитва да компенсира патологията и да усили отделянето на пот към здравите участъци на тялото.

Прекомерно сухата кожа може да боли и да сърби, много често се зачервява и гори. Доколкото потта прави повърхността на дермата еластична, без такова овлажняване лесно се травмира, появява се лющене и микропукнатини.

Това на свой ред повишава риска от различни кожни инфекции. Затова при хората с анхидроза се наблюдават гъбични увреждания, нагноявания, дерматити.

Потта изпълнява няколко важни функции на организма, сред тях са охлаждане и отделяне на токсини.

Когато жлезите престанат да пълноценно да функционират, първо се нарушава терморегулацията. Затова и пациентите с анхидроза често страдат от прегряване на слънце, трудно понасят по-горещо време.

При остро протичане на заболяването се повишава телесната температура, появява се тахикардия или други видове нарушения на сърдечния ритъм.

Интоксикацията, нарастваща в резултат на анхидрозата, се отразява не само на кожата, но и на общото състояние на организма.

Лечение на кожата при повишена сухота

Лечението на кожата при анхидроза зависи от степента на изразеност на патологията и от това става ли въпрос за хронично или за остро състояние.

В случай на протичащ вяло хроничен процес е важно да се открие причината за него.

Анхидроза – когато кожата е твърде суха
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 29, 2018 20:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи