При лечение на заболявания на вътрешните органи или при нарушение на обменните процеси лекарите използват определен алгоритъм от действия.

Това е съчетание от общи препоръки, които се дават, при изхождане от механизма за развитието на патологията и импровизация, тъй като всеки пациент е индивидуален.

Често за провеждане на лечението има нужда от няколко специалисти.

Много пациенти подценяват ролята на зъболекаря при лечение и профилактика на самите заболявания и възможните усложнения.

За реалното значение на стоматологичното лечение и неговата роля за успешното оздравяване на пациента.

Как зъболекарят може да помогне за лечение на определени заболявания?

Денталната медицина е погранична специалност.

Специалистите в тази област се занимават не само с лечение на заболявания на венците и зъбите, но и помагат за разрешаването на по-глобални проблеми.

Както вече бе казано по-горе, всички заболявания на устната кухина са потенциални източници на инфекции за целия организъм, които могат да активират остри или хронични процеси.

Именно по тази причина лечението при зъболекар е толкова необходимо както и приемът на антибиотици при пиелонефрит.

Пълната санация на устната кухина може не само да отстрани източника на инфекция, но дори и да подобри ефективността на лечение.

За профилактика на заболявания на вътрешните органи важно значение има не само пълната санация на устната кухина, но и изпълнение на точните препоръки на лекарите.

През 2008 г. бе проведено изследване, което показва увеличаване на броя случаи на развитие на инфекциозен ендокартит при отказ на пациентите да приемат антибиотици след някои видове лечения.

Във Великобритания Националния институт по здравеопазване и усъвършенстване на клиничната медицина даде препоръки на зъболекарите да отменят назначаването на антибиотици след стоматологично лечение в редица случаи.

След това се наблюдавало увеличаване на броя заболели от инфекциозен ендокардит с 40 до 53%, в 95% от случаите причина за бактериално възпаление станали бактерии в устната кухина.

Авторите на изследването отбелязват, че макар и инфекциозният ендокардит да е рядко срещано заболяване, то е доста сериозно, което може да застрашава не само здравето на пациента.

Зъболекарят може да назначи антибиотици след вадене на зъби, сложно ендодонтско лечение при усложненията на кариес, например, при периодонтит.

А също и при усложнено и атипично премахване на зъби, изобщо при всяка дентална интервенция, ако пациентът попада в рисковата група.

В тази група попадат пациенти с имунни разстройства, при сериозни патологии на вътрешните органи и нарушение на обменните процеси.

Стоматологичното лечение като част от терапията на еректилна дисфункция

Състоянието може да се предизвика не само от кариес, но и от многобройни заболявания на венците с бактериална природа.

Вече отдавна е доказана връзката между състоянието на устната кухина и потенцията на мъжете.

Бактериите в устната кухина могат да провокират простатит, който може да повлияе силно неблагоприятно на мъжката сила и здраве.

През 2015 г. било проведено изследване, при което се установила интересна закономерност.

Учените от университета Охайо наблюдавали 27 мъже с диагноза простатит.

Учените проверили някои показатели, включително и стойността на ПСА – простатспецифичен антиген.

Освен изследване на кръвта и общо изследване доброволците си направили преглед при зъболекар, който установил признаци на пародонтит.

При всички 27 мъже била поставена диагноза пародонтит средна и тежка степен.
Лечението на това заболяване не само решава проблема с потенцията, но и помага за предотвратяване на усложнения.