Макар млякото и млечните продукти да са полезни, далеч не всички възрастни могат да ги употребяват без каквито и да било забрани.

Има цяла съвкупност от заболявания, при които пълномасленото мляко или млечнокиселите продукти трябва да бъдат ограничени.

В тази група са и язвените увреждания на стомаха и на червата, гастрити, някои бъбречни патологии, метаболитни нарушения.

Част от децата и възрастните не понасят пълномасленото краве мляко, тъй като нямат ензимите, необходими за разграждането на млечните захари.

Освен това, често се срещат и алергиите към белтъка, който ограничава употребата на млечни продукти.

При какви заболявания има ограничения и противопоказания?

Млечните продукти се смятат за много полезни, тъй като съдържат белтъчини, животински мазнини и въглехидрати, допълнени с витамини и минерали.

Но както и всички други храни, те могат да бъдат ограничени или противопоказни при някои заболявания и метаболитни нарушения.

При децата най-често се среща лактозната недостатъчност.

Възможна е и алергия към млечен белтък, която се проявява под формата на кожни, дихателни или храносмилателни разстройства.

Млякото в храненето може да бъде ограничено при наличие на заболявания на храносмилането, някои метаболитни патологии – подагра или фосфатни невропатии.

Приемът на млечни продукти се ограничава при бъбречни увреждания или бъбречнокаменна болест с образуване на пясък и малки камъни в пикочната система.

Мазните млечни продукти трябва да се ограничат при това заболяване, особено това се отнася за сметаната и някои видове сирене.

Те могат да бъдат временно ограничени при хепатит и някои други чернодробни заболявания.

Пълномасленото мляко трябва да се ограничи и от хора над 50 години, които страдат от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Особено при атеросклеротично увреждане на кръвоносните съдове.

Алергия към млечни белтъци

Подобен проблем е по-характерен за децата, които имат незряла имунна система и по-проницаеми за алергените стени на червата.

Но е възможна и алергия при възрастни, тъй като млечните белтъци могат да предизвикат сенсибилизация на всяка възраст.

Употребата на пълномаслено мляко, по-рядко на млечнокисели храни или ястия с мляко може да предизвика кожна или дихателна алергия, храносмилателни разстройства.

Най-често реакции формира кравето мляко, по-рядко козето и овчето.

В този случай е добре да прекратим употребата на този продукт, или да го заменим със соево мляко.

Опасни са също и млечните ястия, в които белтъците не са ферментирали – това са сметана, сгъстено мляко, някои видове сирена.

Кисело мляко при язва и гастрит, запек

Много хора смятат млечнокиселите храни са много полезни за проблемно храносмилане – колит, гастрит, диспепсия, но това е вярно далеч не във всички случаи.

Толкова е разпространено погрешното мнение, че при запек киселото мляко може да помогне за разхлабване.

Това е вярно само отчасти и истински разхлабващ ефект притежава само домашното кисело мляко.

Но тъй като е кисело, не се препоръчва при хиперациден гастрит и язва, тъй като може да предизвика киселини.

Показно е при гастрит с нормална или с ниска киселинност.

Млечни продукти при бъбречни патологии

Трябва да сме по-внимателни с млякото и млечнокиселите продукти при бъбречни заболявания, при бъбречнокаменна болест и нефропатии.

Така и кисело мляко повече от 400 мл може силно да натовари бъбреците, заради повишаването на калций и фосфор в кръвта и подкисляване на плазмата.