Макар млякото и млечните продукти да са полезни, далеч не всички възрастни могат да ги употребяват без каквито и да било забрани.
Има цяла съвкупност от заболявания, при които пълномасленото мляко или млечнокиселите продукти трябва да бъдат ограничени.
В тази група са и язвените увреждания на стомаха и на червата, гастрити, някои бъбречни патологии, метаболитни нарушения.
Част от децата и възрастните не понасят пълномасленото краве мляко, тъй като нямат ензимите, необходими за разграждането на млечните захари.
Освен това, често се срещат и алергиите към белтъка, който ограничава употребата на млечни продукти.
При какви заболявания има ограничения и противопоказания?
Млечните продукти се смятат за много полезни, тъй като съдържат белтъчини, животински мазнини и въглехидрати, допълнени с витамини и минерали.
Но както и всички други храни, те могат да бъдат ограничени или противопоказни при някои заболявания и метаболитни нарушения.
При децата най-често се среща лактозната недостатъчност.
Възможна е и алергия към млечен белтък, която се проявява под формата на кожни, дихателни или храносмилателни разстройства.
Млякото в храненето може да бъде ограничено при наличие на заболявания на храносмилането, някои метаболитни патологии – подагра или фосфатни невропатии.
Приемът на млечни продукти се ограничава при бъбречни увреждания или бъбречнокаменна болест с образуване на пясък и малки камъни в пикочната система.
Мазните млечни продукти трябва да се ограничат при това заболяване, особено това се отнася за сметаната и някои видове сирене.
Те могат да бъдат временно ограничени при хепатит и някои други чернодробни заболявания.
Пълномасленото мляко трябва да се ограничи и от хора над 50 години, които страдат от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.
Особено при атеросклеротично увреждане на кръвоносните съдове.
Алергия към млечни белтъци
Подобен проблем е по-характерен за децата, които имат незряла имунна система и по-проницаеми за алергените стени на червата.
Но е възможна и алергия при възрастни, тъй като млечните белтъци могат да предизвикат сенсибилизация на всяка възраст.
Употребата на пълномаслено мляко, по-рядко на млечнокисели храни или ястия с мляко може да предизвика кожна или дихателна алергия, храносмилателни разстройства.
Най-често реакции формира кравето мляко, по-рядко козето и овчето.
В този случай е добре да прекратим употребата на този продукт, или да го заменим със соево мляко.
Опасни са също и млечните ястия, в които белтъците не са ферментирали – това са сметана, сгъстено мляко, някои видове сирена.
Кисело мляко при язва и гастрит, запек
Много хора смятат млечнокиселите храни са много полезни за проблемно храносмилане – колит, гастрит, диспепсия, но това е вярно далеч не във всички случаи.
Толкова е разпространено погрешното мнение, че при запек киселото мляко може да помогне за разхлабване.
Това е вярно само отчасти и истински разхлабващ ефект притежава само домашното кисело мляко.
Но тъй като е кисело, не се препоръчва при хиперациден гастрит и язва, тъй като може да предизвика киселини.
Показно е при гастрит с нормална или с ниска киселинност.
Млечни продукти при бъбречни патологии
Трябва да сме по-внимателни с млякото и млечнокиселите продукти при бъбречни заболявания, при бъбречнокаменна болест и нефропатии.
Така и кисело мляко повече от 400 мл може силно да натовари бъбреците, заради повишаването на калций и фосфор в кръвта и подкисляване на плазмата.