Ранната пролет е сезонът на авитаминозата, затова лекарите смятат, че пъдпъдъчите яйца задължително трябва да се включат в ежедневното меню.

Най-много се консумират кокоши яйца, но пъдпъдъчите са много по-хранителни от кокошите.

Желязо и антисептик

Легендите за полезността на пъдпъдъчите яйца се дължат на уникалното съчетание на витамини, макро- и микроелементи в тях.

В сравнение с кокошите в пъдпъдъчите яйца има много повече калий, фосфор, магнезий, хром, мед, кобалт, желязо, витамин А, В1, В2,РР.

Освен това съдържат и естествен антисептик, който спомага за борбата с патогенните бактерии и е отлично средство срещу простудни заболявания.

А тирозинът, който също се съдържа в пъдпъдъчите яйца, спомага за поддържане на тена на лицето, влияе благоприятно на еластичността на кожата.

Но следва да се има предвид, че пъдпъдъчите яйца са с по-висока калоричност от кокошите.

Следва да се добави, че пъдпъдъчите яйца са с по-високо съдържание на холин, който спомага за понижаване нивата на холестерола.

За деца

Пъдпъдъчите яйца спомагат за развитие на всички системи на организма, затова и педиатрите ги препоръчват за децата.

За деца до 3 години се препоръчват не повече от 2 яйца дневно, най-добре варени.

За учениците може и 3 сурови, но е важно да се пресни и от сигурен производител.

Преди консумация задължително трябва да се измият.

Диета и стрес

При тежка физическа работа се препоръчва пъдпъдъчите яйца да се ядат варени, тъй като усвояемостта на варения белтък е значително по-висока.

Пъдпъдъчите яйца е полезно да се употребяват при хронична умора и при авитаминоза.

Минерали на любовта за мъжете

Фосфорът, магнезият, медта и желязото, които се съдържат в пъдпъдъчите яйца, въздействат благоприятно на мъжката потенция.

Освен този яйцата на пъдпъдъка са сред препоръчителните при различни заболявания на стомашно-чревния тракт.

При панкреатит животинската храна не е препоръчителна с изключение на омлетите и риба на пара.

При язва, особено съчетана с висока стомашна киселинност, помагат суровите пъдпъдъчи яйца, които понижават pH на стомашния сок.

Полезните свойства на пъдпъдъчите яйца оказват благоприятен ефект при бронхиална астма и пневмония, анемия, отслабена имунна система.

Възрастните на ден могат да изяждат по 6-8 яйца.

 

Заблуди

1. Суровите яйца са безопасни

Това не е вярно. Пъдпъдъчите яйца е възможно да са заразени със салмонела.

Преди консумация черупката трябва да се измие, най-добре със сапун.

2. Не съдържат холестерол

Напротив, пъдпъдъчите яйца са с повече холестерол от кокошите.

Но в жълтъка на пъдпъдъчето яйце има повече холин.

Този витамин спомага за по-доброто усвояване на холестерола от клетките.

Затова холестеролът от пъдпъдъчите яйца не се натрупва в кръвта, а обратно, нивата му се понижават.

3. Нискокалорична храна

Кокошите яйца обаче са с още по-ниска калоричност.

Но пъдпъдъчите съдържат повече холин, който участва в регулацията на мастния обмен.

Освен това високото съдържание на хром в достъпна за организма форма нормализира въглехидратния обмен и спомага за разграждането на мазнините.

Вместо обобщение пъдпъдъчите яйца са много добър хранителен източник не само на макронутриенти, но и ценни за организма витамини и минерали.

В ранната пролет те са особено важни, тъй като организмът е изтощен от продължителните студове и съответно е предразположен към различни заболявания.

Имунната система изнемогва, поради характерната пролетна хиповитаминоза.