Днес специалистите в областта на психическото здраве все по-често говорят за появата на нови видове неврози, свързани с широкото разпространение на цифровите технологии в живота на пациентите.

Лекарите разграничават специфичното психическо разстройство, което наричат киберхондрия.

Това е стремеж постоянно да си откриваме симптоми и да се занимаваме със самодиагностика на болести, които най-често не съществуват, а след това и да практикуваме тяхното самолечение.

Често този проблем възниква при младите майки, чиито бебета са неспокойни и капризни, а също и при хора с букет хронични заболявания или страдащи от хипоходрия, специфична невроза.

Нови вид невроза – киберхондрия

Хипохондричната невроза е известна на лекарите отдавна. Това е тревожно състояние, възникващо при много мнителни пациенти, които са прекалено загрижени за своето здраве и постоянно търсят симптоми на някакво заболяване у себе си.

Днес тази невроза при хората, склонни към хипохондрия, с развитие на цифровите технологии и интернет преминава в нов вид – киберхондрия.

По своята същност хипохондричната невроза, но подкрепяна и стимулирана от поток информация от медицински характер, която свободно получава мнителният пациент и който измерва всички симптоми според себе си.

Киберхондрията може да наруши ежедневието, понякога кара хората да спрат да ходят на работа и да игнорират приятели, смятайки се за неизлечимо болни.

Жив интерес или психично разстройство

Правим всичко това – във века на цифровите технологии първи съветник при болестта е Интернет.

Когато възниква един или друг симптом, да кажем постоянна кашлица, вместо да си запишем час при личния лекар, повечето от нас сядат пред компютъра, и се уповават на съвети от статии в интернет.

Но при повечето хора, които нямат психично разстройство, подобен интерес е първата стъпка, преди да се обадят на личния лекар.

Хипохондрия или киберхондрия – това е своеобразно психично разстройство, при което човек постоянно и достатъчно задълбочено пребивава в цифровото пространство и сякаш търси най-лошият сценарий за своите симптоми.

При подобно разстройство хроничната кашлица може да означава рак на белите дробове.

Интернет – това е цял кладенец от медицинска информация, изучаването на която в рамките на няколко минути превръща лекото мускулно потръпване в амиотрофична латерална склероза, мигрената в тумор на главния мозък, а старата бенка в меланом.

Подобно психично разстройство, сформирана и продължителна невроза пречи на живота на човек, кара го да ходи по лекари в най-добрия случай или да практикува самолечение в най-лошия.

Търсене на несъществуващи болести в Интернет

Преди малко повече от десетилетие британските медии нарекоха това явление киберхондрия – термин, който постепенно навлезе и в медицинската лексика.

Специалистите днес определят киберхондрията като нова вариация на хипондрията.

Но за разлика от последната, някога смятана за неразположение на богатите, които имали възможност често да ходят, киберхондрията стана масова, защото вече всички имат достъп до Интернет.

Днес можем да прочетем за всякакви заболявания или от компютъра, или направо от смартфона.

Това явление е разпространено сред хора, загубили близки, вследствие на заболявания или такива, които имат неблагоприятна наследственост по редица заболявания.

Лекарите казват, че неврозата се превръща в проблем, когато започва да пречи на живота ни. Ако проблемът стигне до там, че човек спре да ходи на работа или отказва да общува със семейството си, подозирайки опасни заболявания, то тогава е редно да се лекува.